ZWIĄZEK KOMPOZYTORÓW POLSKICH

Rynek Starego Miasta 27, 00-272 Warszawa, tel. (+48 22) 831 17 41, 831 16 34, faks 887 40 52, mail:zkp@zkp.org.pl

List otwarty do prezesa Polskiego Radia S.A.

Zarząd Główny Związku Kompozytorów Polskich podjął decyzję o wystosowaniu listu otwartego do Pani Prezes Barbary Stanisławczyk w sprawie zwolnienia P. Marcina Majchrowskiego z pracy w Polskim Radiu.

List, którego treść przedstawiamy poniżej, został wysłany pocztą elektroniczną w dniu 16 grudnia br.

Warszawa, dnia 15.12.2016

W.P.

Barbara Stanisławczyk-Żyła
Prezes Polskiego Radia S.A.

Szanowna Pani Prezes,

Zarząd Główny Związku Kompozytorów Polskich wyraża zaniepokojenie zwolnieniem dyscyplinarnym z pracy Marcina Majchrowskiego, dziennikarza Programu 2 Polskiego Radia. Jest to jedna z ważnych i najlepiej rozpoznawalnych postaci kojarzonych z realizacją kulturowej misji Polskiego Radia. Jego zwolnienie odbije się negatywnie na wypełnianiu tej misji. Nie wydaje się, żeby powody zwolnienia Marcina Majchrowskiego mogły być związane z jego pracą zawodową dziennikarza-muzykologa. Poczuwając się do wspólnoty kulturowej z naszym kolegą, chcielibyśmy poznać przyczyny podjęcia przez Panią Prezes tak drastycznej decyzji w jego sprawie. Jednocześnie apelujemy o powstrzymanie się od dalszych podobnych działań.

Niniejsze pismo, zgodnie z uchwałą Zarządu Głównego Związku Kompozytorów Polskich z dnia 14 grudnia 2016, kieruję jako list otwarty do Polskiej Agencji Prasowej, a także na Forum Związku Kompozytorów Polskich.

Z wyrazami szacunku,

Mieczysław Kominek